uitgeverij EPO

pers- en andere reacties

Verrukkelijke verraders - Erik Thys

Klara Pompidou - Interview met auteur Erik Thys - herbeluisteren (27/02/2023)

Erik Thys was te gast in De Boekathonherbeluisteren (23/04/2023)

Voorproevers - Radio 1
"Erik Thys is psychiater, maar de inspiratie voor zijn boek haalde hij niet bij zijn beroep, maar bij zijn woning. Dat bleek immers de plaats voor een salon waar in de jaren ’30 de Belgische literaire, journalistieke en politieke elite het glas heft. Het salon werd bestierd door Édouard en Lucienne Didier. Thys' boek is een zedenschets over het elitair Europese Avondland-ideaal, dat vele salonbezoekers in de cadans van de laars deed dansen. Het gaat over de de dunne grens tussen idealisme en opportunisme." (22/02/2023)
Herbeluisteren:
"Édouard en Lucienne Didier waren het glamourkoppel van die tijd"
"Ik denk dat ik niet voldoende grote lettertypes heb gevonden om Hitlers volume uit te drukken"
"De Didiers worden meteen aanhangers van Nazi-Duitsland, maar nadien ontkennen ze dat"

HUMO - "Zoals alle goede non-fictie leest dit nauwelijks bekende oorlogsverhaal over Edouard en Lucienne Didier als het topje van een ijsberg" - lezen (8/05/2023)

Knack - "De figuren en de gesprekken worden levendig beschreven en op bepaalde momenten voelt het alsof je een roman aan het lezen bent, met de schrijver als een alwetende verteller die vooruit kan kijken en een breder perspectief schetst." - lezen (22/03/2023)

DeWereldMorgen - "Hoe onsympathiek ze ook zijn, je leeft met hen mee. Over het leven en de gedachten van de gewone mensen tijdens het interbellum en tijdens de oorlog zijn al ontelbare boeken geschreven. Over zij daarboven, wat we vandaag de één percent noemen, weten we veel minder. Dit boek geeft je een inkijk in die andere wereld.
'Verrukkelijke verraders' is een verrukkelijk boek. Zelden een titel geweten die zo goed de lading dekt. Een fascinerend verhaal." - lezen (11/04/2023)

Kunsttijdschrift Vlaanderen - "Het boek brengt ons een goed inzicht in de levenswereld van een tot nu toe relatief onbekend gebleven aspect uit de wereld van de Nieuwe Orde. Of hoe de nationaalsocialisten vertegenwoordigers uit de Belgische bourgeoisiewereld voor zich wisten in te palmen." - lezen (1/04/2023) 

Signalement op Historiek.netlezen (7/03/2023) en eerste hoofdstuk als leesfragment (29/03/2023)

Er verschenen besprekingen in:
Kritisch lezen (humanistischverbond.be - 9/05/2023) - lezen
derecensie.nl (15/05/2023) - lezen
De Lage Landen (17/05/2023 - nog niet online)

 

persreacties sluiten