uitgeverij EPO

pers- en andere reacties

Niet alles maar veel begint bij luisteren - Dominique Willaert

"De betere burger kijkt neer op Vlaams Belangers, terwijl hij dezelfde klacht deelt: ‘de’ politiek luistert niet naar ons. Dominique Willaert ging de boer op om mensen aan het woord te laten, en ontdekte hoe machtshebbers het ‘verdeel en heers’ uitspelen. Zijn aanpak die je in dit boek vindt, hebben we vandaag meer dan ooit nodig: luister en verbind."  Paul Verhaeghe
 
"Terwijl de meeste commentatoren zich beperken tot woorden als ‘verrechtsing’, stelt Willaert zich nadrukkelijk de vraag wat er in de Denderstreek aan de hand is. Hij ging maandenlang met de inwoners van deze gemeenten in gesprek. Heel verfrissend aan dit boek is de open, bijzonder concrete aanpak en het sérieux dat hij aan zijn gesprekspartners verleent. Hun inzichten kunnen niet enkel de man of vrouw in de straat maar hopelijk ook de beleidsmakers inspireren." Monika Triest 
 
"In ‘Niet alles maar veel begint bij luisteren’ doet Dominique Willaert wat onze linkse politici nu al jaren vergeten zijn. Wars van spindoctors en geheime peilingen gaat hij langs bij mensen die het moeilijk hebben, legt een arm om hen heen, en erkent hun boosheid. Niet om hen gelijk te geven, maar om te luisteren en zo te begrijpen hoe zij de wereld ervaren." Geert Schuermans

Visie.net - "Ik probeer in te gaan tegen het wanhoopsdenken dat over de Denderstreek hangt. De kern van het boek is dat er in elk verhaal een ‘kiem’ zit om de samenleving te versterken. Door te luisteren ontdekken we waar we bereid zijn om samen toekomst te bouwen. Toegegeven: focussen op verschillen bezorgt meer ‘clicks’. Maar we moeten terug naar meer geborgenheid. Samen lief en leed delen. Door te luisteren naar elkaar! En te zoeken naar wat ons bindt." - lees het interview (30/08/2023)

De Tijd - "In maatschappelijke discussies articuleren we vaak verschillen, maar als je in dialoog gaat, zie je dat mensen van kleur, migranten en Belang-kiezers veel meer delen dan ze vermoeden. In mijn laatste hoofdstuk breng ik hen samen: dat zijn revelerende gesprekken." - lees het interview (16/09/2023)

De Morgen - "Het cliché bij elke verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang is dat niemand naar hun kiezers heeft geluisterd. Exact dat heeft de linkse cultuurmaker Dominique Willaert een jaar lang gedaan in het hol van de Vlaamse leeuw: de Denderstreek.' - lees de reportage (22/09/23)

Het Laatste Nieuws - "Ik heb geprobeerd om de hele stereotype beeldvorming - de 'marginale driehoek', het wingewest voor extreemrechts - te analyseren. Zo wou ik een genuanceerder beeld ontwikkelen van de streek." lees het interview (24/09/2023)

Antifascista Siempre - "Een boek door en voor de inwoners van de Denderstreek, en daarin is Dominique Willaert met brio geslaagd. Het aan een gesprekstafel bijeenbrengen van mensen uit bevolkingsgroepen die elkaar niet of nauwelijks kennen, verdient navolging in heel het land. Begrip voor elkaar is al een stap vooruit." lezen (25/09/2023) 

De Afspraak - ""Het VB leert mensen racisme aan. Die partij stampt naar  beneden en zet twee groepen tegen elkaar op die elkaars bondgenoten zijn." Dominique Willaert trok door de Denderstreek en schreef er 'Niet alles maar veel begint bij luisteren' over." - bekijk de uitzending (26/09/23)

Focus Knack - "De Denderstreek heeft niet de beste reputatie: vaak wordt ze bestempeld als ‘marginale driehoek’ of ‘wingewest voor extreem-rechts’. Theatermaker Dominique Willaert sprak met de inwoners, met deze verhalenbundel als resultaat." (27/09/2023)

De Morgen - "Dat was ook de analyse van Dominique Willaert donderdag in De afspraak: hij schreef een bijzonder lezenswaardig boek over het reilen en politieke zeilen in de Denderstreek, waar het Vlaams Belang hoge toppen scheert bij een malcontente bevolking." - lees de column van Mark Coenen (30/09/2023)

De Wereld Morgen - "'Niet alles maar veel begint bij luisteren’.  Daarin is Willaert ten volle geslaagd en dat maakt dit boek ook zo uitzonderlijk." - lezen (3/10/2023) 

Uitpers - "Alle politieke partijen met het hart op de goede plaats moeten dankuwel zeggen nu iemand – eindelijk! – zonder sociologisch jargon de simpele feiten op een rijtje zet. Dit is vooral een erg nuttig boek." - lezen (15/09/2023)

Apache - "In de Denderstreek lijkt alleen Vlaams Belang greep te hebben op het gemoedsleven van de bevolking. Dominique Willaert legde er zijn oor te luisteren om uit te zoeken waarom mensen in groten getale voor extreemrechts stemmen. Hij hoorde vooral de roep naar sociale erkenning en toekomstperspectief. " - lees het interview (7/10/2023)

Alles Wordt Beter - "Zijn methode: lang en aandachtig luisteren naar mensen die er radicaal andere ideeën op nahouden." - beluister de aflevering (12/10/2023)

Humanistisch verbond - "En toch waagt hij zich in het hol van de Vlaamse Leeuw, niet om de ideologische strijd aan te gaan, maar, zoals de titel zegt, te luisteren naar de ‘diepe verhalen’ van de inwoners, oud en jong, van allerlei origine en hoe zij hun woon- en werkomgeving ervaren." - lezen (14/10/2023)

Mappalibri - "Willaert stelt vast dat zowel de oorspronkelijke bewoners van de Denderstreek als de recente nieuwkomers vaak meer met elkaar gemeen hebben dan ze denken. Wat ze delen, is een complex gevoel van verlies: verlies van eigenheid, van geworteld zijn, van zich gedragen weten. " - lezen (4/12/23)

De Wereld Morgen - "Het beeld dat Willaert schept stemt niet vrolijk, maar toch eindigt het boek op een positieve noot." - lezen (3/01/2024)

Doorbraak - "Willaert is niet onverschillig. Laat hem daarom geloofd en geprezen worden. Alleen daarom is zijn boek de moeite waard te lezen." -  lezen (12/01/2024)

persreacties sluiten