uitgeverij EPO

pers- en andere reacties

Je pijn te lijf - Leen Vermeulen

Radio 1 - Interne Keuken (19/03/2022) - "Pijn zit tussen de oren, wat niet wil zeggen dat pijn ingebeeld is natuurlijk." - herbeluister het gesprek met Leen Vermeulen

De wereld morgen (03/09/2021) - "In de grijze zone met arts en auteur Leen Vermeulen" - Podcast - lezen

De Standaard (12/08/2021) - "Bij chronische pijn heb je een therapeut nodig" - lezen

HV kritisch lezen (10/08/2021) - "Pijn zit tussen je oren?!" - **** recensie - lezen

ATV (14/06/2021) - "Chronische pijn is een nieuwe epidemie aan het worden." - herbekijken

Tanja Buyst, psychotherapeut lesgever en bestuurslid AIHP, academie voor integratieve en humanistische psychotherapie
"Chronische pijn is een ziekte met een naam maar zonder gezicht. Leen Vermeulen wil deze ziekte een gezicht geven, want ze ijvert voor meer erkenning voor chronische pijn, en voor een betere aanpak en begeleiding in de eerste lijn, gebaseerd op wetenschappelijke evidentie. Leen Vermeulen is huisarts en psychotherapeut. In dit boek belicht ze chronische pijn vanuit verschillende perspectieven. Zij beschrijft de oorzaken ervan vanuit wetenschappelijke inzichten in de neurofysiologie waarbij ook psychosociale factoren, gedachten, emoties en gedrag hun plaats krijgen. Zij maakt die inzichten concreet met sterke voorbeelden van patiënten uit haar huisartsenpraktijk en uit haar pijncursussen. Dat alles vertaalt zich in een verrassend nieuwe aanpak van chronische pijn. Een aanrader, zowel voor hulpverleners die werken met patiënten met chronische pijn als voor de pijnpatiënten zelf."

Prof. Dr. Bart Morlion, pijnarts, LAC Leuven, voorzitter van de Europese pijnfederatie (EFIC)
"'Pijn rijmt op brein.' Inderdaad, pijn is complex en heeft veel meer met ons brein te maken dan de meeste patiënten en zorgverleners willen geloven. Chronische pijn treft bijna 1 op de 4 Belgen, te veel om allemaal in dure specialistische centra te behandelen. De rol van de huisarts kan dan ook niet genoeg beklemtoond worden. Je mag je gelukkig prijzen wanneer je huisarts veel tijd investeert in een moderne brede aanpak van chronische pijn, lessen organiseert en de tijd neemt om je controle- en aanvaardingstechnieken aan te leren. Collega Leen Vermeulen is nu net zo’n een arts. Zij verricht op dit vlak al jaren pionierswerk met haar laagdrempelige lessencyclus voor patiënten met chronische pijn. Het is lovenswaardig dat ze haar lessencyclus overzichtelijk heeft gebundeld in dit heldere en mooi geïllustreerde boek. Een aanrader, niet enkel voor mensen met chronische pijn en hun naasten, maar ook voor zorgverleners. Dit boek kan bijdragen tot beter inzicht en respectvol begrip tussen patiënten, huisartsen, specialisten en andere hulpverleners. Daar worden we allemaal beter van, toch?"

Prof. Dr. Dirk Avonts, huisartsgeneeskunde UGent
"Ik vond het zeer aangenaam om je boekmanuscript door te nemen. Je hebt een vlotte schrijfstijl met veel metaforen en didactische opstapjes. Dat geeft een uitstekende mix van gedegen informatie in een verteerbare vorm. De lezer zal niet afhaken! Je holistisch psychopathologisch concept is zeer waardevol om de psycho-educatieve vaardigheden van huisartsen te vergroten. Het geeft hen de kans om gewaarwordingen van pijnpatiënten gevarieerd in te voelen en ook te duiden. Dit als tegengif van de ‘negatieve’ psycho-educatie van de orthopedist die vertelt dat ‘de rug helemaal versleten is en het verend kraakbeen uitgesleten, waardoor bij elke beweging blote wervels krakend over mekaar schuiven’."

Eline Coppens, psychotherapeute, LAC Leuven
"Ik draag Leen een warm hart toe. Zij nam als zeer betrokken huisarts het initiatief om patiënten met pijnklachten in de eerstelijnszorg vooruit te helpen via een wetenschappelijk ondersteund behandeltraject met multidisciplinaire inhoud. De uitrol van zo’n project in de eerstelijnszorg is voor pijncentra van groot belang. Dit boek vat de inhoud van het project mooi samen. Bij die inhoud moet ook het warme engagement dat Leen uitstraalt, gedacht worden. Uiteindelijk inspireert zij via groepswerk kwetsbare mensen. Leen volgde daar ook bijscholing voor.
Groepswerk met patiënten ingebed krijgen in huisartsenpraktijken is een uniek en bewonderenswaardig project dat ik alleen maar kan toejuichen. Ik hoop dan ook dat dit boek andere huisartsen kan inspireren en helpen in het opzetten van pijneducatie, liefst in groep zodat patiënten ook steun kunnen vinden bij elkaar."

Vincent Janssen, huisarts, voorzitter van de BHAK (Brusselse huisartsenkring)
"Chronische pijn heeft een nefaste impact op het functioneren van veel patiënten en op hun levenskwaliteit. Het is vaak ook een erg frustrerend probleem voor de huisarts omdat het niet snel en eenvoudig op te lossen valt. De bio-psycho-sociale aanpak wordt meer en meer de standaard en biedt perspectief. Dit boek helpt de arts met heldere en praktische inzichten."

Betty Gryson, psychologe/psychotherapeute CAW Vilvoorde
"Dit boek schetst helder hoe lichaam en geest op elkaar inspelen bij de pijnervaring en biedt concrete handvaten aan patiënten, psychologen en huisartsen voor een integrale behandeling van chronische pijn. Een aanrader voor elke psycholoog!"

Nadia, pijnpatiënte en deelneemster aan de cursus
"Perfectionistische vrouw, moeder van vier, echtgenote, pijnpatiënt: zo beschrijf ik mezelf. Op papier klinkt dat haalbaar maar in de praktijk is het elke dag overleven. Door dit boek te lezen heb ik veel over mezelf geleerd en mijn lichaam en pijn beter leren begrijpen. Ik vond tools om er beter mee om te gaan en een juiste balans te zoeken tussen rusten en bewegen. En om mijn stress onder controle te krijgen. Het boek is confronterend en bevestigend. Ik voelde me bij het lezen zo begrepen! Zo voel ik me echt. Ik heb hier en daar een traantje gelaten. Dit boek is ook voor hulpverleners een must omdat het zo goed de werkelijkheid van pijnpatiënten weergeeft. Het is alsof Leen bij momenten in mijn hoofd kijkt en neerschrijft wat ze daar allemaal tegenkomt aan gedachten en gevoelens."

Peter, pijnpatiënt en deelnemer aan de cursus
"Nu begrijp ik eindelijk vanwaar mijn pijn komt, nu kan ik meer en verder. Vooral de link tussen stress en pijn was voor mij openbarend. Dat laat me toe anders met mijn pijn om te gaan. Waar ik vroeger zocht hoe het een beetje draaglijk te maken, zoek ik nu naar manieren om mijn stress te reduceren, waardoor ik me automatisch beter voel en veel meer aankan."

Annemie
"Verwacht geen objectieve beoordeling. Daarvoor heeft het boek mij te veel aangegrepen, op bepaalde momenten zelfs ontroerd. Er is zoveel dat ik herken. Het was ook nogal confronterend. Zozeer zelfs dat ik graag uitgenodigd zou worden voor een volgende lessenreeks als dat kan, al ben ik geen chronische pijnpatiënt. Ook omdat het boek een heleboel vragen losmaakt. Het is goed opgebouwd; moeilijke woorden – en dat zijn er wel wat voor een leek – zijn goed uitgelegd en die uitleg wordt verder nog eens herhaald. Dat vind ik positief. De voorbeelden en experimenten zijn fris, positief en goed te begrijpen. De samenvatting aan het einde van elk hoofdstuk is nuttig en zet de lezer aan om eens terug te bladeren, mocht die een van de conclusies niet zo goed begrepen hebben. De verwijzingen naar de werkplek en naar de implicaties van het neoliberale kapitalisme op onze gezondheid zijn hier helemaal op hun plaats. Dat maakt dit boekje ook zo uniek. Bedankt dat je dit geschreven hebt."

Françine
"Dit boek is openbarend en bevestigend. Het toont zwart op wit wat je voelt. Het leest heel vlot en is zeer toegankelijk. Alleen al het lezen ervan werkt therapeutisch!"

Lus, pijnpatiënt
"Het boek is vlot leesbaar, duidelijk verstaanbaar en herkenbaar. Het komt menselijk en empathisch over (in plaats van afstandelijk en academisch). Dat vergroot de geloofwaardigheid en de praktische bruikbaarheid ervan. Het te kunnen lezen werkte therapeutisch voor mij, het maakt een bezoek aan een pijnpsycholoog of therapeut voor sommigen misschien deels en voor anderen misschien volledig onnodig."

persreacties sluiten