Retourtje inzicht

 0,00

Creatief met diversiteit voor sociale professionals

Toinette Loeffen – Herma Tigchelaar

Artikelnummer: 9789046903582 Categorieën: , ,

Beschrijving

Voor sociale professionals is het belangrijk inzicht te hebben in de vele facetten van hun eigen identiteit en die van anderen. Retourtje inzicht helpt hen dit inzicht te ontwikkelen.

Het boek bevat drie leerroutes. In de route ‘Denken’ presenteren de auteurs theorieën en een diversiteitsmodel om met diverse aspecten van diversiteit te werken. Geïnspireerd door de Community Art-methode dagen zij in de route ‘Doen’ studenten uit om op een creatieve en praktische manier aan hun diversiteitscompetenties te werken. In het ‘Dagblog van een reiziger’ kunnen ze zich laten inspireren door het verslag van een zoektocht naar inzicht. Verder maken studenten kennis met kleurrijke professionals die laten zien hoe zij creatief omgaan met diversiteit.

Retourtje inzicht bevat veel opdrachten: individuele en groepsopdrachten, denk- en doeopdrachten, en real life- en filosofische opdrachten. In alle hoofdstukken wordt gewerkt met internetsites, films, portretten, muziek en theater.

Deze tweede druk is geheel geactualiseerd. Er is een gewijzigde hoofdstukindeling waarin de diversiteitaspecten en de uitwerking daarvan zijn uitgebreid. De leertaken zijn overzichtelijk aan het einde van ieder hoofdstuk opgenomen. De casuïstiek is aangevuld met actuele voorbeelden en er worden meer instrumenten voor het vinden van aansluiting (inclusie) aangeboden.

Dit alles maakt dit boek een verrassende reisgids voor iedereen die zich wil voorbereiden op het succesvol omgaan met diversiteit in welzijn, gezondheidszorg of onderwijs.

Toinette Loeffen werkt als dramadocent op de Hogeschool Utrecht en als onderzoeker bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie. Zij is projectleider van een landelijk Sia-Raakproject: Kunst inclusief.

Herma Tigchelaar is theoloog en doet bij hetzelfde kenniscentrum onderzoek naar religie en biografie. Samen ontwikkelen zij programmas rond diversiteit en creativiteit.