Een onderzoekende houding

 0,00

Werken aan professionele ontwikkeling

Arnout Schuitema – Maaike van den Herik

Beschrijving

Het doen van onderzoek is een vast onderdeel van curricula van lerarenopleidingen en sociale studies. Inmiddels is er ook veel aandacht voor het ontwikkelen van een onderzoekende houding. Hbo-professionals moeten immers kritisch kunnen redeneren en argumenteren, zaken vanuit verschillende perspectieven kunnen bekijken en om kunnen gaan met complexe, soms tegenstrijdige informatie.

Het boek Een onderzoekende houding geeft handvatten voor het aanleren van een onderzoekende houding. Hiervoor is veel oefening en doorzettingsvermogen nodig. Dit boek ondersteunt studenten hierin, door de toegankelijke schrijfstijl en praktijkgerichte oefeningen. De belangrijkste kenmerken van de onderzoekende houding komen aan de orde, waaronder opmerkzaam, nieuwsgierig, bedachtzaam en kritisch zijn. Naast de oefeningen is een zelfscan beschikbaar voor het volgen van de eigen ontwikkeling en het bepalen van doelen.

Een onderzoekende houding is bedoeld voor studenten in de beginfase van educatieve en sociale studies in het hoger onderwijs.

Arnout Schuitema is docent en onderwijsontwikkelaar bij Hogeschool Windesheim. Daarvoor was hij docent bij de Rijksuniversiteit Groningen en onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Maaike van den Herik is directeur van een basisschool in Amsterdam Nieuw-West. Daarvoor werkte zij als onderwijskundige, docent en leidinggevende in het hoger onderwijs.